blog / Porast broja mobilnih aplikacija za plaćanje: praktičnost, sigurnost i pristupačnost
Porast broja mobilnih aplikacija plaćanje: praktičnost, sigurnost i pristupačnost

Porast broja mobilnih aplikacija za plaćanje: praktičnost, sigurnost i pristupačnost

Kako tehnologija nastavlja da napreduje, ne čudi da se i način na koji upravljamo svojim finansijama mijenja. Mobilna plaćanja postaju sve popularnija, što nam omogućava da kupujemo sa samo nekoliko dodira na našim pametnim telefonima. Ali šta je budućnost mobilnog plaćanja? Pogledajmo neke od napretka u tehnologiji i njihov potencijalni uticaj na društvo.

Mobilne aplikacije za plaćanje

Kao prvo, imamo biometrijsku autentifikaciju. Umjesto da se oslanja na lozinku ili PIN, biometrijska autentifikacija koristi fizičke karakteristike za provjeru vašeg identiteta. To može uključivati otiske prstiju ili prepoznavanje lica. Ne samo da je sigurniji od tradicionalnih metoda autentifikacije, već je i nevjerovatno praktičan. Nema više muke da zapamtite svoju lozinku ili kucate dug niz brojeva – samo brzo skeniranje i spremni ste.

ruka drži telefon koji zahtjeva otisak prsta za otključavanje

Naravno, sa bilo kojom tehnologijom koja se oslanja na lične podatke, postoji zabrinutost za privatnost. Neki ljudi brinu da bi biometrijski podaci mogli biti korišteni u zle svrhe ili da bi ih hakeri ukrali. Međutim, sve dok kompanije poduzmu odgovarajuće mjere opreza i šifriraju podatke, biometrijska autentifikacija bi ostaje jednako sigurna kao i svaka druga metoda.

Kada je u pitanju BiH, dostupna je Lova aplikacija. Ova aplikacija vam omogućava jednostavno plaćanje skeniranjem QR koda, kao i slanje i primanje novca drugim Lova korisnicima u samo nekoliko klikova.

Plaćanje kriptovalutama

Još jedan napredak u mobilnom plaćanju je plaćanje kriptovalutama. Iako su još uvijek relativno nove i nestabilne, kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma nude nivo decentralizacije i anonimnosti s kojim se tradicionalni načini plaćanja ne mogu mjeriti. Oni u velikom broju slučaja eliminišu potrebu za posrednikom, poput banke ili procesora plaćanja, što može dovesti do nižih naknada i bržih transakcija.

Međutim, ni kriptovalute nisu bez svojih nedostataka. Promjenljivost njihove vrijednosti čini ih rizičnim za ulaganje, a sa druge strane mogu biti konfuzne i teške za razumjevanje. Osim toga, nedostatak regulacije znači da nema sigurnosne mreže ako nešto pođe po zlu. S toga je bitno da ulažete u provjerene i zakonski regulisane kriptoplatforme.

Jedno potencijalno rješenje za ove probleme je razvoj stabilnih kovanica. To su kriptovalute koje su vezane za stabilnu imovinu, kao što je američki dolar. To znači da je njihova vrijednost mnogo predvidljivija i da se mogu koristiti za svakodnevne transakcije bez rizika gubitka vrijednosti preko noći.

Koji su benefiti napretka mobilnog plaćanja po društvo?

Dakle, kakav bi uticaj mogao imati ovaj napredak u mobilnom plaćanju na društvo? Kao prvo, mogli bi učiniti finansijske transakcije pristupačnijim ljudima koji su ranije imali ograničene mogućnosti. Na primjer, oni koji nemaju pristup tradicionalnim bankarskim uslugama mogli bi koristiti kriptovalute za kupovinu i slanje novca.

Osim toga, praktičnost i brzina mobilnog plaćanja mogu dovesti do povećanja potrošnje potrošača, što bi moglo potaknuti ekonomiju. S druge strane, postoji zabrinutost da bi porast mobilnog plaćanja mogao dovesti do bezgotovinskog društva, što bi moglo imati negativne posljedice za one koji se oslanjaju na gotovinu, poput starijih ili beskućnika.

plaćanje mobilnim telefonom

Sve u svemu, budućnost mobilnog plaćanja je uzbudljiva i neizvjesna. Kao i kod svake nove tehnologije, tu će postojati i prednosti i nedostaci, a na nama je da ih pažljivo odmjerimo. Ali jedno je sigurno – mobilna plaćanja su tu da ostanu i samo će postati naprednija kako vrijeme odmiče.

Dakle, sljedeći put kada budete na kasi i preturajući po novčaniku tražili pravu karticu, odvojite trenutak da cijenite pogodnosti mobilnog plaćanja. Ko zna – za nekoliko godina možda ćemo plaćati svojim glasom ili čak mislima. A ako se to dogodi, samo budite sigurni da svoj unutrašnji monolog držite u tajnosti dok ste u redu za odjavu. Nikad ne znaš ko bi mogao da sluša.

Ostavi Komentar

Najpopularniji blogovi

Omogućeno plaćanje parkinga putem Love i učešće u nagradnoj igri tokom septembra

Nova usluga dostupna je na Lova aplikaciji – plaćanje parkinga. Lova, već poznata po svojoj praktičnosti i sigurnosti,…

Vidi vise

Snižena provizija za kupovinu kriptovaluta na BCX-u i Lovi: Iznos provizije 1%

Od ponedjeljka, 21.08. ove godine, provizija za kupovinu kriptovaluta je snižena, te ona sada iznosi samo 1%, umjesto…

Vidi vise

Evolucija digitalnih novčanika: od plaćanja do modernih aplikacija

U digitalnom dobu, načinu upravljanja ličnim finansijama i ponašanja potrošača doživio je značajnu transformaciju. Jedan od najznačajnijih događaja…

Vidi vise

Najpopularnije aplikacije za slanje novca: aplikacije u BiH i svijetu

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za efikasnim i sigurnim rješenjima za transfer novca je svakako jako bitna…

Vidi vise

Najbolja Online Payment Aplikacija u BiH