blog / Plaćanje kriptovalutama u BiH
Plaćanje kriptovalutama u BiH

Plaćanje kriptovalutama u BiH

Kriptovalute (virtualne valute) predstavljaju vid digitalne imovine čiji se se broj korisnika povećava svaki dan. To su decentralizovane valute koje rade na blockchain mreži. Više o ovome možete pročitati u članku: „O kriptovalutama i blockchain tehnologiji: kako rade i kako su povezani?

Trgovina i razmjena kriptovalutama je takođe sve prisutnija, kako u svijetu, tako i kod nas. Razmjena kriptovaluta u Fiat (domaću valutu) i obrnuto je moguće putem mjenjačnica. Što se tiče BiH, to možete uraditi preko BCX platforme. Naime, ova platforma je registrovana kao prvi pružalac usluga povezanih sa virtuelnim falutama kod Komisije za hartije od vrijednosti, čime dodatno potrvrđeno da se radi o provjerenoj platformi koaj posluje u skladu sa zakonom.

Plaćanje kriptovalutama

Bitkoin i posterminal

Naime, prva transkacija, tj. plaćanje kriptovalutom desila se 22.12.2010. kada su dvije pice kupljene za 10.000 bitkoina. Dans da imamo 10.000 bitkoina mogli bi kupiti malo više od dvije pice, ali o tome u nekom drugom članku.

Hajde sada da se vratimo na prvobitnu temu, odnsosno da pojasnimo kako da u BiH platite neki proizvod ili uslugu kriptovalutama, bez da ih razmijenimo u BAM. Dakle, da izvršimo direktnu kupovinu koju ćemo platiti iz svog kriptovčanika. Ova usluga je moguća korištenjem Lova aplikacije.

Kako su povezani Lova aplikacija i BCX platforma?

BCX, kao prva i jedina registrovana kriptomjenjačnica u BiH je partner sa Lova servisom – aplikacijom za beskontaktno plaćanje, slanje i primanje novca putem mobilnog telefona, kao i plaćanje u kriptovalutama. Naime, prilikom preuzimanja aplikacije i registracije imate pristup, kako vašem KM, tako i kripto novčaniku sa kojim možete plaćati robe i usluge na preko 100 lokacija širom BiH.

lova aplikacija

Plaćanje kriptovalutama putem Lova aplikacije

Prvo, trebate da preuzmete besplatnu aplikaciju sa Google Play Store-a, a uskoro će ista biti dostupna i na App Store-u. Nakon što ste preuzeli aplikaciju, pristupate procesu registracije, gdje je potrebno da unesete neke od vaših ličnih podataka i priložeti lični dokument. Nakon što ste prošli verifikaciju i nalog za registraciju vam je odobren, imate mogućnost da dopunite vaš Lova račun na jedan od ponuđenih načina, o čemu možete pročitati više na sajtu.

Plaćanje vašim kripto novčanikom se vrši na isti način kao i kada plaćate KM novčanikom – jednostavnim skeniranjem QR koda vašim mobilnim telefonom uz naplatu provizije od 5%. Naravno, neophodno je da u novčaniku imate određeni iznos na nekim od šest kriptovaluta koje su dostupne na BCX berzi: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BHC) i Ethereum Classic (ETC). Bitno je da napomenemo, da se naplata usluga vrši ponovo u KM-ovima jer aplikacija prije plaćanja vrši konvertovanje iz kripta u KM, a lokacije na kojima možete plaćati kriptovalutama možete pogledati ovdje.

Ovim putem, pozivamo sve trgovce, ugostitelje, taksiste i ostala pravna lica da nas kontaktiraju putem mejla info@lova.ba, kako bi ostvarili saradnju i omogućili svojom korisnicima plaćanje virtuelnim valutama (kriptovalutama)

Da sumiramo

Obzirom da stalni rast i razvoj kripto industrije i njihovo zakonsko uređivanje u sve većem broju država, plaćanje kriptovalutama je nešto što će definitvno nastaviti da se širi. Korištenjem Lova aplikacije, “plivanje u vodama” virtuelnih valuta je olakšano i dostupno i na našim prostorima.

Ostavi Komentar

Najpopularniji blogovi

Omogućeno plaćanje parkinga putem Love i učešće u nagradnoj igri tokom septembra

Nova usluga dostupna je na Lova aplikaciji – plaćanje parkinga. Lova, već poznata po svojoj praktičnosti i sigurnosti,…

Vidi vise

Snižena provizija za kupovinu kriptovaluta na BCX-u i Lovi: Iznos provizije 1%

Od ponedjeljka, 21.08. ove godine, provizija za kupovinu kriptovaluta je snižena, te ona sada iznosi samo 1%, umjesto…

Vidi vise

Evolucija digitalnih novčanika: od plaćanja do modernih aplikacija

U digitalnom dobu, načinu upravljanja ličnim finansijama i ponašanja potrošača doživio je značajnu transformaciju. Jedan od najznačajnijih događaja…

Vidi vise

Najpopularnije aplikacije za slanje novca: aplikacije u BiH i svijetu

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za efikasnim i sigurnim rješenjima za transfer novca je svakako jako bitna…

Vidi vise

Najbolja Online Payment Aplikacija u BiH