blog / Digitalni novčanici: kako funkcionišu i koje su njihove prednosti
Digitalni novčanici: kako funkcionišu i koje su njegove prednosti

Digitalni novčanici: kako funkcionišu i koje su njihove prednosti

Digitalni novčanici, poznati i kao e-novčanici ili mobilni novčanici, vrsta su načina plaćanja koji korisnicima omogućavaju da digitalno čuvaju svoje podatke o plaćanju i vrše transakcije koristeći svoje mobilne uređaje. Ovi novčanici nude jednostavan i siguran način plaćanja robe i usluga i postaju sve popularniji među potrošačima širom svijeta.

To su, ustvari, sistemi zasnovan na softveru koji olakšava transfer novca, štiti i bezbjedno čuva informacije o transakcijama korisnika putem lozinki i tehnologije šifrovanja. U ovom članku ćemo istražiti šta su digitalni novčanici, kako funkcionišu i koje prednosti nude.

Kako funkcionišu digitalni novčanici?

Digitalni novčanici su u suštini virtuelni računi koji pohranjuju informacije o plaćanju, kao što su podaci o kreditnoj kartici ili bankovnom računu, u sigurnom i šifriranom formatu. Obično im se pristupa putem mobilnih aplikacija, a korisnici mogu povezati svoje digitalne novčanike s različitim načinima plaćanja, kao što su debitne ili kreditne kartice, bankovni računi ili čak računi u kriptovalutama.

Bitcoin na telefonu

Digitalni novčanik dostupan na prostoru BiH je Lova aplikacija. Ova aplikacija, pored jednostavnog i brzog plaćanja, nudi i opcije slanja novca kao i kupovine i zamjene kriptovaluta. Integracija kriptovaluta u Lovu omogućena je u saradnji sa BCX-om, najvećom i jednom kriptomjanjačnicom na području BiH.

Kada preuzmete virtuelni novčanik, trebalo bi da popunite lične informacije kao što su detalji o bankovnim računima, adresi, broj telefona itd. Da biste izvršili plaćanja pomoću bilo kog digitalnog novčanika, možete koristiti bilo QR kod koji vam je dao prodavac. Kada se način plaćanja poveže, korisnici mogu koristiti svoje digitalne novčanike za kupovinu putem interneta ili lično, slanje i primanje novca i plaćanje računa.

Prednosti korištenja digitalnih novčanika

1. Praktičnost

Jedna od ključnih prednosti digitalnih novčanika je praktičnost. Uz digitalni novčanik, korisnici više ne moraju nositi više kreditnih kartica ili gotovinu u novčaniku. Umjesto toga, mogu pohraniti sve svoje podatke o plaćanju na jednom mjestu i izvršiti transakcije sa samo nekoliko klikova na svojim mobilnim uređajima.

Digitalni novčanici takođe nude brze i jednostavne opcije plaćanja za online kupovinu, eliminišući potrebu za ručnim unosom informacija o plaćanju. Takođe, pored usluge plaćanja u FIAT (domaćoj valuti), većina digitalnih novčanika nudi i mogućnost plaćanja u kriptovalutama.

2. Sigurnost

Još jedna prednost digitalnih novčanika je poboljšana sigurnost. Digitalni novčanici koriste napredne tehnologije šifriranja kako bi zaštitili informacije o plaćanju korisnika od potencijalnih prevara i cyber napada. Osim toga, neki digitalni novčanici nude funkcije biometrijske autentifikacije, kao što su otisak prsta ili prepoznavanje lica, kako bi se dodatno poboljšala sigurnost i spriječio neovlašteni pristup.

Koncept sigurnosnog otključavanja telefona otiskom prsta

Digitalni novčanici takođe omogućavaju korisnicima da prate svoje transakcije u realnom vremenu, što olakšava identifikaciju bilo koje sumnjive aktivnosti i preduzimanje odgovarajućih radnji.

3. Pristupačnost

Digitalni novčanici takođe nude veću fleksibilnost i pristupačnost od tradicionalnih metoda plaćanja. Korisnici mogu pristupiti svojim digitalnim novčanicima s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme, sve dok imaju internet vezu. Ovo olakšava plaćanje u pokretu, bilo da plaćate kafu u lokalnom kafiću ili dijelite račun sa prijateljima u restoranu.

Dodatno, digitalni novčanici se mogu koristiti za prekogranična plaćanja, eliminišući potrebu za skupim naknadama za bankovne transfere i konverzijama valuta.

4. Program lojalnosti

Digitalni novčanici također nude nagrade i programe lojalnosti kako bi podstakli korisnike da koriste njihove usluge. Na primjer, neki digitalni novčanici nude gotovinske nagrade ili popuste za određene kupovine, dok drugi nude bodove lojalnosti koji se mogu iskoristiti za različite proizvode i usluge. Ovi programi nagrađivanja mogu pomoći korisnicima da uštede novac i učine svoje transakcije isplativijim.

Plaćanje pametnim telefonom

Zaključak

Sve u svemu, digitalni novčanici nude brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode plaćanja, uključujući praktičnost, poboljšanu sigurnost, fleksibilnost i programe nagrađivanja. Kako svijet postaje sve digitalniji, vjerovatno je da će digitalni novčanici nastaviti rasti u popularnosti, a sve više potrošača će početi da ih usvaja kao svoj primarni način plaćanja.

Ako već niste, možda bi bilo pametno istražiti različite dostupne digitalne novčanike i pronaći onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama. Sa Lova aplikacijom dobijate Vaš digitalni novčanik u BiH koju nudi opcije plaćanja i slanja novca. Link za preuzimanje aplikacije je ovdje, a cijeli proces registracije je objašnjen u ovom tutorijalu.

Ostavi Komentar

Najpopularniji blogovi

Nove usluge na Lova aplikaciji: Pregled svih inovacija u 2023. godini

Bliži nam se kraj ove, za nas uspješne, 2023. godine, te je na red došlo sumiranje svih novih…

Vidi vise

Lova praznična ponuda: Osvojite nagrade i uštedite na kripto transakcijama!

Dragi ljubitelji kripta, Praznična sezona je stigla, a mi smo ovdje s posebnim iznenađenjem za sve vas! Lova,…

Vidi vise

Black Friday akcija: 50% snižena provizija za kupovinu i prodaju kriptovaluta na Lovi

Black Friday ili Crni Petak, jedan od najiščekivanijih dana za ljubitelje shoppinga u svijetu. Ima svoje korijene u…

Vidi vise

Nove usluge na Lovi: olakšajte svakodnevne aktivnosti uz xBon i vaučere za BinBin trotinete

U savremenom svijetu digitalnih novčanika i beskontaktnog plaćanja, Lova aplikacija donosi nove usluge koje će vas oduševiti. Ovaj…

Vidi vise

Najbolja Online Payment Aplikacija u BiH