blog / Promjene koje donose aplikacije za slanje novca na način razmišljanja o novcu i njegovom trošenju
Promjene koje donose aplikacije za slanje novca na način razmišljanja o novcu i njegovom trošenju

Promjene koje donose aplikacije za slanje novca na način razmišljanja o novcu i njegovom trošenju

Posljednjih godina, porast aplikacija za slanje novca donio je niz promjena na način na koji razmišljamo o novcu i trošenju. Ove aplikacije, kao što su Lova (BiH), Venmo, Cash App i Zelle, omogućile su lakšim nego ikad slanje i primanje novca, dijeljenje računa s prijateljima, pa čak i plaćanje roba i usluga bez potrebe za fizičkim gotovim novcem. U ovom članku ćemo istražiti kako su ove aplikacije promijenile naš odnos s novcem i potrošnjom.

Pozitivne promjene koje su nam donjele aplikacije za slanje novca

Jedna od najznačajnijih promjena koje su donijele aplikacije za slanje novca je način na koji upravljamo svojim financijama. Tradicionalni bankarski sistemi oduvijek su bili gnjavaža, sa komplikovanim formularima za popunjavanje, dugim redovima za čekanje i skrivenim naknadama koje se vremenom povećavaju. S druge strane, aplikacije za slanje novca olakšavaju trenutni prenos sredstava, bez ikakvih skrivenih naknada ili komplikovanih obrazaca. Ovo je ljudima mnogo olakšalo upravljanje novcem i doprinjelo efikasnijem raspolaganju njihovog budžeta.

Online plaćanje aplikacijom

Drugi način na koji su aplikacije za slanje novca promijenile naš odnos prema novcu je tako što su nam olakšale slanje novca prijateljima. U prošlosti je slanje novca prestavljalo komplikovan i dugotrajan proces. Sada, s aplikacijama za slanje novca, možete poslati novac sa samo nekoliko klikova, eliminišući potrebu za komplikovanim procedurama.

Aplikacije za slanje novca takođe su olakšale ljudima da vode računa o svojoj potrošnji. Sa tradicionalnim bankarskim sistemima, može biti teško pratiti sav novac koji dolazi i odlazi sa vašeg računa. Međutim, s aplikacijama za slanje novca možete lako vidjeti kuda ide vaš novac, koliko trošite i gdje možda previše trošite. Ovo je olakšalo ljudima da efikasnije planiraju budžet i više vode računa o svojim potrošačkim navikama.

Još jedna prednost aplikacija za slanje novca je to što su ljudima olakšale plaćanje roba i usluga bez potrebe za fizičkim gotovim novcem. Ovo je bilo posebno važno tokom pandemije COVID-19, gdje su beskontaktna plaćanja postala normalna. Aplikacije za slanje novca olakšale su ljudima da plaćaju stvari kao što su namirnice, hrana, kupovina na online šopovima, a da pritom ne moraju da rukuju fizičkim gotovinom.

Nedostaci aplikacija za slanje novca

Međutim, važno je napomenuti da postoje i neke nedostatke korištenja aplikacija za slanje novca. Jedna od najvećih briga je sigurnost. Kao i kod svake online transakcije, uvijek postoji rizik od prevare ili hakovanja. Važno je koristiti pouzdane aplikacije i poduzeti korake za zaštitu vaših ličnih podataka, kao što je korištenje jakih lozinki i omogućavanje dvofaktorske autentifikacije.

Još jedan nedostatak je što aplikacije za slanje novca mogu olakšati prekomjernu potrošnju. Uz lakoću slanja i primanja novca, može biti primamljivo potrošiti više nego što bi trebalo, posebno ako ne obraćate pažnju i ne provjeravate svakodnevno Vašu potršnju. Važno je da vodite računa o svojim navikama potrošnje i da sebi postavite ograničenja kako biste izbjegli prekomjerno trošenje.

Muškarac izbacio zadnje novčiće iz novčanika

Zaključak

Zaključno, aplikacije za slanje novca potpuno su promijenile način na koji razmišljamo o novcu i trošenju. Olakšali su upravljanje našim financijama, slanje novca prijateljima. Takođe, omogućile su nam bolji uvid u našu potrošnje i plaćanje roba i usluge bez potrebe za fizičkim gotovim novcem. Jedna takva aplikacija dostupna na području BiH je Lova aplikacija, koja je dostpuna za preuzimanje na Google Play i App Store-u, a ovdje možete pogledati tutorijal kako da je preuzmete i obavite registraciju.

I na kraju, defiinitivno je najvažnije je biti svjestan potencijalnih nedostataka i poduzeti korake da zaštitimo svoje lične podatke i izbjegnemo prekomjernu potrošnju koju god aplikaciju da koristimo. Uz pravi pristup, aplikacije za slanje novca mogu biti moćan alat za upravljanje našim finansijama i poboljšanje našeg financijskog stanja.

Ostavi Komentar

Najpopularniji blogovi

Nove usluge na Lova aplikaciji: Pregled svih inovacija u 2023. godini

Bliži nam se kraj ove, za nas uspješne, 2023. godine, te je na red došlo sumiranje svih novih…

Vidi vise

Lova praznična ponuda: Osvojite nagrade i uštedite na kripto transakcijama!

Dragi ljubitelji kripta, Praznična sezona je stigla, a mi smo ovdje s posebnim iznenađenjem za sve vas! Lova,…

Vidi vise

Black Friday akcija: 50% snižena provizija za kupovinu i prodaju kriptovaluta na Lovi

Black Friday ili Crni Petak, jedan od najiščekivanijih dana za ljubitelje shoppinga u svijetu. Ima svoje korijene u…

Vidi vise

Nove usluge na Lovi: olakšajte svakodnevne aktivnosti uz xBon i vaučere za BinBin trotinete

U savremenom svijetu digitalnih novčanika i beskontaktnog plaćanja, Lova aplikacija donosi nove usluge koje će vas oduševiti. Ovaj…

Vidi vise

Najbolja Online Payment Aplikacija u BiH