blog / Najbolje aplikacije za plaćanje QR kodom: Svijet i BiH
Najbolje aplikacije za plaćanje QR kodom: Svijet i BiH

Najbolje aplikacije za plaćanje QR kodom: Svijet i BiH

Poslednjih godina, način na koji vršimo plaćanja izmjenjen je napretkom tehnologije. Među raznim inovativnim rješenjima značajnu popularnost steklo je plaćanje skeniranjem QR koda.

Aplikacije za plaćanje QR kodom postale su globalni fenomen, omogućavajući korisnicima da obavljaju transakcije samo jednostavnim skeniranjem. A kako i ne bi kada smo sve više i više vezani za pametne telefone.

U ovom članku ćemo istražiti neke od najpoznatijih aplikacija za plaćanje skeniranjem QR koda i provjeriti koji su razlozi što iste postaju sve popularnije i popularnije.

1. Lova aplikacija

lova ios

Prvo ćemo se osvrnuti na naš region i upoznati sa Lovom. Radi se o aplikaciji koja omogućava plaćanje skeniranjem QR koda i pomaže nam da idemo u korak sa vremenom i pratimo razvoj moderne tehnologije u svijetu. Dakle, da samo sa mobilnim telefnom možemo kupovati, bez da razmišljamo o novčaniku uopšte. A obzirom da i sam odlazak pod tuš podrazumjeva puštanje neke omiljene pjesme, šanse da zaboravimo telefon gdje god da krenemo su jako male.

Plaćanje ovom aplikacijom je moguće na preko 120 mjesta širom BiH, a spisak svih lokacije možete pronaći na ovom linku. Cilj je naravno proširiti ovu mrežu i informisati populaciju o ovoj, za naše prostore, novoj tehnološkoj inovaciji. Pored plaćanja, Lova daje mogućnost i jednostavnog slanja novca u par sekundi.

U saradnji sa BCX kritpoplatformom, aplikacija nudi i rad sa sa kriptovalutama, te pord toga što imate mogućnost da plaćate digitalnim valutama, možete i da ih mijenjate za KM i obrnuto, kao i da započnete vašu kripto štednju o čemu možete više pročitati na ovom linku.

2. WeChat Pay

WeChat Pay, porijeklom iz Kine, jedan je od pionira u aplikacijama za plaćanje QR kodom. Sa više od milijardu aktivnih korisnika, WeChat Pay je transformirao način na koji ljudi u Kini rukuju svojim finansijskim transakcijama.

WeChat Pay omogućava korisnicima da povežu svoje bankovne račune, kreditne kartice ili koriste WeChat novčanik za plaćanje skeniranjem QR kodova koje prikazuju trgovci. Od uličnih prodavača do velikih trgovaca, WeChat Pay je postao sastavni dio kineskog ekosistema plaćanja.

3. Alipay

Još jedan poznat „igrač“ na kineskom tržištu je Alipay. Pod upravom Ant Group, Alipay je napravio revoluciju u mobilnom plaćanju svojom tehnologijom skeniranja QR kodova. Alipay omogućava korisnicima da plaćaju robu i usluge skeniranjem QR kodova, nudeći besprijekorno i sigurno iskustvo transakcije.

Azijska žena naplaćuje qr kodom

Svestranost Alipay-a proteže se i dalje od maloprodajnih transakcija, jer takođe omogućava korisnicima da plaćaju račune, rezervišu letove, taksi vozila i još mnogo toga. Široko usvajanje Alipaya učinilo ga je nezamjenjivim dijelom svakodnevnog života miliona kineskih građana.

4. Paytm

U Indiji, Paytm se pojavio kao vodeća aplikacija za plaćanje QR kodom. Nudi sveobuhvatnu platformu koja omogućava korisnicima da vrše plaćanja, prenose novac, pa čak i ulažu u zajedničke fondove. Paytmova jednostavnost ga je učinila popularnim izborom među indijskim potrošačima.

Aplikacija pruža ekosistem u kojem korisnici mogu skenirati QR kodove u raznim ustanovama, uključujući trgovine, restorane i platforme za e-trgovinu. Paytm je odigrao ključnu ulogu u tranziciji zemlje ka društvu bez gotovine.

5. Venmo

Dok su se prethodni primjeri prvenstveno fokusirali na azijska tržišta, Venmo je stekao ogromnu popularnost u Sjedinjenim Državama. Prvobitno lansiran kao aplikacija za plaćanje, Venmo omogućava korisnicima da dijele račune, plaćaju prijateljima i traže novac.

Integracija skeniranja QR kodova u aplikaciju dodatno je pojednostavila transakcije, omogućavajući korisnicima da plaćaju robu i usluge kod trgovaca koji imaju aktivan ovakav vid plaćanja. Venmov društveni feed, gdje korisnici mogu dijeliti ažuriranja plaćanja i komunicirati s prijateljima, doprinio je njegovom brzom rastu i prepoznatljivosti među američkim potrošačima.

6. AliExpress

Kao dio Alibaba grupe, AliExpress je globalno revolucionirao e-trgovinu, uključujući implementaciju plaćanja QR kodom. AliExpress nudi besprekorno iskustvo kupovine omogućavajući korisnicima da skeniraju QR kodove kako bi bezbedno izvršili transakcije.

Koristeći tehnologiju QR kodova, AliExpress je poboljšao praktičnost korisnika, omogućavajući brzo i bezbrižno plaćanje. Široko rasprostranjena međunarodna dostupnost AliExpressa dodatno je podstakla usvajanje plaćanja QR kodom širom svijeta.

Žena plaća u restoranu mobilnim telefonom

Zaključak

Pojava aplikacija za plaćanje QR kodom transformisala je način na koji obavljamo finansijske transakcije. Od kineskih WeChat Pay i Alipay do indijskog Paytm-a i Venmoa sa sjedištem u SAD-u, ove aplikacije su postale izbor za milione korisnika širom svijeta. Pogodnost, sigurnost i brzina koju nudi plaćanje QR kodom učinili su ih preferiranom opcijom i za potrošače i za preduzeća.

Što se tiče naše države, dostupna vam je Lova aplikacija koja pored jednostavnog plaćanja omogućava i slanje novca kao i rad sa kriptovalutama. Aplikaciju možete potražiti na Google Play i App Store-u, a cijeli postupak registracije je objašnjen na ovom linku.

Kako tehnologija nastavlja da napreduje, vrlo je vjerovatno da će aplikacije za plaćanje QR kodom nastaviti da se razvijaju i šire svoj doseg. Jednostavnost upotrebe, besprijekorna integracija i poboljšana sigurnost koju nude su prednosti koje će omogućiti ovoj tehnologiji da raste iz dana u dan.

Ostavi Komentar

Najpopularniji blogovi

Nove usluge na Lova aplikaciji: Pregled svih inovacija u 2023. godini

Bliži nam se kraj ove, za nas uspješne, 2023. godine, te je na red došlo sumiranje svih novih…

Vidi vise

Lova praznična ponuda: Osvojite nagrade i uštedite na kripto transakcijama!

Dragi ljubitelji kripta, Praznična sezona je stigla, a mi smo ovdje s posebnim iznenađenjem za sve vas! Lova,…

Vidi vise

Black Friday akcija: 50% snižena provizija za kupovinu i prodaju kriptovaluta na Lovi

Black Friday ili Crni Petak, jedan od najiščekivanijih dana za ljubitelje shoppinga u svijetu. Ima svoje korijene u…

Vidi vise

Nove usluge na Lovi: olakšajte svakodnevne aktivnosti uz xBon i vaučere za BinBin trotinete

U savremenom svijetu digitalnih novčanika i beskontaktnog plaćanja, Lova aplikacija donosi nove usluge koje će vas oduševiti. Ovaj…

Vidi vise

Najbolja Online Payment Aplikacija u BiH